UKOVMI - ATELIÉR kovářských UMĚNÍ

Jelikož nejkrásnější tvary dostává železo mezi kladivem a kovadlinou, v roce 1998 vznikla firma UKOVMI - umělecké kovářství, kterou založili umělecký kovář Miro Poloha a jeho bratr Martin Poloha. Sídlo firmy je ve Velkém Šariši v části Kanaš vzdáleném 8 km od města Prešov.

Bratři měli od dětství vztah k ručním pracím. Martin vyřezával ze dřeva, Mirovi zas učaroval kov, proto se rozhodl vystudovat obor umělecko - řemeslné zpracování kovů. Svými prvotvorbami inspiroval svého staršího bratra a tuto zálibu spojili s prací, která je začala živit. Kovářskou kariéru začali v malé dílničce zděděné po otci. Postupně si vybudovali vlastní prostory, ve kterých spolupracují s více zaměstnanci. Mezi první kované díla patřily hlavně brány, ploty, zábradlí a mříže, neboť toto byly požadavky zákazníků. Postupně se jejich práce měnila více na užitkovo-uměleckou a v současnosti se rozšířila o různé ručně kované výrobky jako jsou kovaný nábytek, zahradní houpačky a lavičky, krby a krbové soupravy, interiérové ​​a exteriérové ​​svítidla, kované a nerezové svícny, zrcadla, různé kované stojany a věšáky, poštovní schránky a další větší i menší umělecké předměty, které můžete vidět v galerii nebo si rovnou zakoupit v internetovém obchodě. UKOVMI patří mezi top firmy ve svém odvětví a úspěšně se uplatňuje i na zahraničním trhu. Dnes už má firma UKOVMI zaregistrovanou značku na úřadě průmyslových práv a jejich logo reprezentuje produkt řemeslného umění nadstandardní kvality a designu.

Logo kovac kovac 2

Ručně kované výrobky vycházející z této firmy jsou zároveň umělecká díla, každé je originální a nese stopy těžké, ale vzácné práce člověka, který do nich vkládá vášeň a tím i kousek sebe. Vzhledem k tomu, že v dnešní době nahrazují práci člověka stroje, právě návrat ke kovářství - ruční výrobě ateliér UKOVMI proslavil. Ve výhni při vysoké teplotě přeměňuje umělecký kovář železo na jedinečné neopakovatelné díla. Zatímco však naberou konečný výsledek, projdou rukama několika různé obdarovaných lidí, jejichž práce je neoddělitelná a poukazuje na důležitost člověka jako jedince a důležitost kolektivní spolupráce. Jejich výsledek je ohromující designem i kvalitou.

Kromě oceli se při výrobě používají i další ušlechtilé materiály jako nerez, kůže, dřevo, kámen, sklo, měď, mosaz, zlato ... Hotové kované výrobky určené do exteriéru se ještě povrchově upravují moderními antikorozními technologiemi.

Firma UKOVMI poskytuje své výrobky ve vysoké kvalitě a ochotně vám poradí v řešení každé etapy - nákres, zaměření, provedení, montáž. Zbývá vám už jen ji navštívit a nechat se inspirovat.

Exkluzivní kovaná brána a plot u rodinné vily - kovaná brána v historickém stylu

Exkluzivní kovaná brána a plot u rodinné vily - kovaná brána v historickém stylu

Koupit!Moderní sezení na terase - nerezový nábytek kombinovaný dubovým dřevem

Moderní sezení na terase - nerezový nábytek kombinovaný dubovým dřevem

Výjimečný ručně kovaný stůl a židle s kůží - luxusní nábytek vyrobený v ateliéru kovářského umění UKOVMI

Výjimečný ručně kovaný stůl a židle s kůží - luxusní nábytek vyrobený v ateliéru kovářského umění UKOVMI

Kované schodiště s výjimečným interiérovým zábradlím - luxusní zábradlí s pečetí UKOVMI

Kované schodiště s výjimečným interiérovým zábradlím - luxusní zábradlí s pečetí UKOVMI

Koupit!Svícen Keř - detail - umělecký svícen

Svícen Keř - detail - umělecký svícen

Koupit!Výjimečné svítidlo - kovaný lustr - ručně zhotoven do kola vozu - svítidlo do interiérových prostorů ve venkovském stylu

Výjimečné svítidlo - kovaný lustr - ručně zhotoven do kola vozu - svítidlo do interiérových prostorů ve venkovském stylu