ZE ZÁKULISE KOVÁČSKÉ DÍLNY UKOVMI

Ať už jde o kovárnu nebo jakoukoli jinou výrobu, veřejnost má možnost vidět většinou až hotové výrobky určené k prodeji.
Jen zřídka je možnost nakouknout do dílny, kde se vše odehrává a vidět, co příprava a výroba produktu odnáší. Rozhodli jsme se proto otevřít dveře a pozvat vás nahlédnout do kovářských prostorů firmy UKOVMI.

Než vezme kovář železo do ruky, naši odborníci v oblasti zakázek dohodnou s klientem všechny detaily, pomohou vytvořit návrh, zaměří zakázku, zakreslí ji a takto připravené výkresy posunou kolegům do dílny, kde se spustí proces výroby.

Kovářská dílna UKOVMI už není malou dílničkou, jaká se nám vynořuje ze starých filmů a pohádek z vesnického prostředí, ani vyhně už nemá podobu té z dětské lidové písně: Kováč kuje, měchy duje...

Tak jako všechno i toto řemeslo prošlo svou proměnou a dnes se využívá plynová vyhně a při práci se používají ty nejlepší technologie. Základ však zůstal stejný. Kovářské řemeslo je stále řemeslem, kde kovář pomocí ohně přeměňuje syrové železo na jedinečné kousky. Vkládá do nich sebe sama, bez uměleckého cítění a schopnosti tvořit a být vytrvalý a precizní, to nejde.

Výroba však neprochází jen rukama kováře, podle konkrétní zakázky je nezbytná i práce svářečů a dalších odborníků.

Hotové výrobky se povrchově upravují v závislosti na tom, zda jsou určeny do interiéru nebo exteriéru. Ty exteriérové ​​procházejí pískováním a zinkováním, což zabrání korozi. Většina produktů se upravuje barvou a patinou nebo leštěním a lakováním.
Takto dokončené výrobky odcházejí ke konečnému spotřebiteli. Závisí však o jaký produkt jde. V uměleckém kovářství se totiž vyrábějí malé dekorace jako ozdobné svícny, podkovičky, růžičky, ale i svítidla, nábytek a v neposlední řadě brány, ploty, zábradlí, mříže vyžadující montáž... Některé výrobky putují do prodejny, na sklad nebo se posílají klientům. Větší a těžší kusy nebo ty, které vyžadují montáž, naši kluci odvezou a postarají se o jejich kvalitní a bezpečné upevnění na konečném místě.

Pokud jste si dosud mysleli, že kolektiv v kovářské firmě tvoří jen muži, vyvedeme vás z omylu. Je pravda, že je to práce fyzicky náročná, ale právě ženy jí dodávají jemnost. V našem ateliéru se starají o ekonomickou oblast, reklamu, prodej, ale také o čistotu a pořádek, dekorace, útulnost a dobrou náladu.

Cestou na východ si udělejte přestávku a přijďte nás navštívit. Zveme vás prohlédnout si zblízka výrobky, které vznikly v ohni. A pokud vás osloví, můžete si je rovnou zakoupit. Ateliér kovářského umění UKOVMI naleznete ve Velkém Šariši v části Kanaš - Šarišská 114 na Slovensku.

www.ukovmi.com
ESHOP: www.ukovmi.eu