Slovenská díla uměleckých kovářů si žádají až z Austrálie: Příběh rodinného podniku inspiruje každého

- Dílna uměleckého kovářství UKOVMI tvoří z lásky k umění
- Vyrábějí díla pro zákazníky po celém světě

Příběh kovářství začal v Kanaši v roce 1998, kdy firmu UKOVMI založili bratři Polohovci. Šlo o otce a strýce Jonatána Polohu, který je dnes již také součástí budování firmy. Jedinečný rodinný podnik se věnuje uměleckému kovářství a své kousky prodávají i do dalekého zahraničí.

Bratři Polohovci spolu vyrůstali na vesnici obklopené přírodou, kde se naučili manuálním dovednostem, tvrdé práci a trpělivosti. „S nápadem uměleckého kováře přišel strýc poté, co u starého mistra viděl, jak se dá s nahřátým železem pracovat. Oběma se zalíbilo to, že železo je jeden z nejtvrdších materiálů, ale po nahřátí si s ním lze hrát jako s plastelínou,“ popisuje Jonatán Poloha.

Jeho rodině fantazie, kreativita a chuť vytvořit něco neobvyklého nikdy nechyběly. A tak po prvních pokusech něco si doma ukout vznikla myšlenka, že si založí vlastní podnik uměleckého kováře. V současnosti jde o firmu, jejíž produkty vyhledávají zákazníci ze sousedních zemí, ale pronikli už i za ,,velkou louž,, do USA a Austrálie.

Z hesla ,,když železo je vášní,, můžeš vyčítat, že výjimečná díla tvoří hlavně pro radost. Redakce Startitup se jich ptala na kreativní proces, specifické výzvy uměleckého kováře, i na objednávky, které je takříkajíc chytily za srdce.

- Jaký je proces při tvorbě vašich produktů?
Abychom mohli začít tvořit, je pro nás velmi důležité vědět, co je cílem. Nemluvíme zde jen o konkrétním užitném předmětu. „Ušít na míru“ znamená poznat nejen prostředí, do kterého bude projekt vsazen, ale především znát zákazníka. Jeho vkus, cítění a styl.

Třeba tedy komunikací přivést klienta do takové pohody, aby nás nechal nahlédnout do jeho vysněných představ, díky kterým se dopracujeme k návrhu.

Během celého procesu tvorby díla se může klient podílet na jeho tvorbě, například připomínkami, požadováním drobných úprav nebo i symbolickou manuální účastí. Jelikož součástí produktu není jen kovaný aspekt, ale také jeho vysoká kvalita, dalším z velmi důležitých kroků při výrobě je povrchová úprava. Tam využíváme nejnovějších technologií za účelem, aby si kované dílo i po letech umělo udržet svůj prvotřídní vzhled.

- Co inspiruje design a umělecké prvky vašich děl?

Inspirujeme se většinou přírodou, což můžete vidět i na našich dílech ve stylu sosny, dubu, révy. Ale často nás ovlivňuje také prostředí, kde se dílo bude nacházet.

- S jakými druhy materiálů primárně pracujete?
Pracujeme zejména se železem, mědí, nerezem a mosazí. Výrobky z těchto materiálů kombinujeme se dřevem, sklem, kamenem nebo kůží. Zaměřujeme se převážně na ruční práci. Při opracování materiálu a výrobě produktu vyvíjíme snahu co nejvíce zachovat původní tradiční styly výroby s důrazem na každý detail.

- Jsou v oblasti uměleckého kováře specifické výzvy?
Výzvy jsou naší každodenní součástí a v tom spočívá i jedinečnost a kvalita naší firmy. Milujeme „se hrát“ se zákony fyziky. Jednou z největších výzev byly například sluneční hodiny, které ukazují letní čas, zimní čas a datum.

Byla to pro nás jedna z nejnáročnějších zakázek nejen po technické stránce. Protože i při sebemenší chybičce by mohlo něco sednout špatně a hodiny by více nebyly schopny plnit svůj úkol. Právě schopnost řešit i ty nejkomplikovanější požadavky nás posouvá výrazně vpřed.

- Jak prezentujete a propagujete své umění?
Využíváme digitální platformy, máme své stránky a eshop, ale naší největší reklamou je spokojenost a doporučení zákazníků.

Využíváme darů, které nám dal Bůh – kreativitu a řešení i těch nejnáročnějších technických problémů, klademe důraz na kvalitu, detail a čestnost. Mistrů v této oblasti je celkově málo, proto si nás klienti vyhledají i sami.

- Můžete se podělit o nezapomenutelný příběh nebo zpětnou vazbu od zákazníka na konkrétní kus, který jste pro něj vytvořili?
Velmi povzbudivou zpětnou vazbou byla slova Raymonda Kopky, šéfa oboru privátního bankovnictví v UnicreditBank:

,,Už na začátku spolupráce s vámi jsem velmi rychle zjistil, že zakázka za každou cenu není vaší prioritou. V krátké době se vytvořila přirozená symbióza mezi dodavatelem a klientem, která se nesla v duchu vzájemné pomoci a pozitivního vyměňování názorů. Jen díky tomu jsme se dostali do společného cíle. Přesvědčil jsem se, že na prvním místě jsou pro vás dlouhodobá účelovost, kvalita a design.

Proto vždy, když potřebuji výjimečný kovaný doplněk, obrátím se na UKOVMI s. r. o. Po třetí zakázce jsem měl zájem navštívit firmu a vidět výrobu. Chci být obklopen jedinečnými doplňky a oceňuji přidanou hodnotu spolupráce s vámi – doplněk s vaší pomocí vytvářím sám. Vzdálenost mezi výrobou a místem realizace nehraje žádnou roli.

Přestože se dražší zakázky nedělají najednou, můžu se spolehnout, že vaše firma zde bude i o deset let. Děláte produkty, které mají ducha a tradici. Práce s železem je jedním z prvních důležitých řemesel a i proto si zaslouží respekt.,,

V jaké cenové rovině se může pohybovat takové kovářské umělecké dílo?
Pokud navštívíte náš ateliér UKOVMI, najdete v něm mnoho větších i menších ručně kovaných uměleckých předmětů. Je těžké říci, v jaké cenové rovině se mohou pohybovat nebo jaký kousek byl nejdražší, jelikož máme za sebou 25 let práce na různých projektech. Jedním z největších projektů byl přístřešek na terasu chalupy v horách.

Všechno na něm je ruční práce až po poslední detaily. Výjimečný je tím, že je vytvořen ve stylu sosny. Sloupy připomínají kmeny stromů, ze kterých rostou větve pokryté jehličím a koblihami.

- Objednali si u vás někdy zákazníci něco „bizarního,, nebo neobvyklého?
Neumím říct, kde je hranice mezi neobvyklostí a bizarností. Všechna umělecká díla, která jsme vytvořili, mají v sobě ukrytý příběh. Například Strom Pokušení se zlatým jablkem a hadem vypráví biblický příběh z ráje.

Jelikož můj otec před dvěma lety zemřel, právě jeho pomník se stal uměleckým dílem, který prozrazuje hluboký příběh jeho života a každý, kdo ho znal, má možnost ho tam najít. Pomník znázorňuje olivovník ve tvaru kříže rostoucí ze skály s knihou života.

- Stalo se vám někdy, že jste nějakou zakázku odmítli?
Ano, odmítli jsme zakázku kvůli termínu, kdy zákazník velmi tlačil na termín dodání a nebyli bychom schopni zakázku učinit kvalitně. Ale měli jsme i případy, kdy jsme si s klientem nesedli, odmítal přistoupit na naše podmínky a v takových případech jsme se zakázky raději vzdali.

- Máte klienty i v zahraničí? Kam nejdále jste dílo dodávali?
Ano, v průběhu let firma své působení rozšířila i do zahraničí. Česká republika je nám blízko nejen vzdáleností, ale také jazykem a produkty UKOVMI tam putují poměrně často.

Brany, ploty, zábradlí, svítidla, svícny a další doplňky však již našly své místo i v dalších evropských zemích v Německu, Švýcarsku, Rakousku, Francii, Itálii, Anglii. Pyšnit se jimi mohou i za oceány v Austrálii a USA.

Některé výrobky si žádají montáž odborníky z UKOVMI přímo na místě, mnohé se jen odesílají dopravní společností.

- Jaké jsou budoucí ambice a připravované projekty?
Naše největší vize do budoucna je zdokonalit ještě více naše schopnosti. Vžít se do kůže zákazníka a jeho představu, kterou možná ještě ani sám nemá jasně definovanou mu pomoci přenést do hmotné podoby tak, aby nebyl mile překvapen jen on, ale ještě i my.

Co se týče nových směrů, velmi rádi bychom se ještě více věnovali výrobě designového nábytku a svítidel do interiéru a exteriéru.

ZDROJ: https://www.startitup.sk/slovenske-diela-umeleckych-kovacov-si-ziadaju-az-z-australie-pribeh-rodinneho-podniku-inspiruje-kazdeho/?siu_unlock_paywall=1&_sup_nonce=e74ce4ed19&fbclid=IwAR1pgHBZqamr_44f3fM4ZMBrH2dex0HiZvQ8BXt1SL3drg75c7MYNfCZpf0

Jonatán a Miroslav Polohovci

Jonatán a Miroslav Polohovci

Sluneční hodiny

Sluneční hodiny

Luxusní sedací souprava, stůl, svítidla a doplňky ručně vykované v UKOVMI

Luxusní sedací souprava, stůl, svítidla a doplňky ručně vykované v UKOVMI

Ručně kovaný přístřešek se zábradlím, designovým nábytkem a svítidly

Ručně kovaný přístřešek se zábradlím, designovým nábytkem a svítidly

Pomník - památné místo, které vypráví příběh

Pomník - památné místo, které vypráví příběh